Jak zadbać o zdrową dietę swojej rodziny?
Żywność typu bio jest dziś dostępna praktycznie wszędzie. Jej popularność wzrosła wraz z zapotrzebowaniem zdrowych zamienników żywności wysoko przetworzonej. Produkty bio charakteryzują się tym, że ich skład jest wolny od wszelkiego rodzaju konserwantów i różnych znanych polepszaczy. To właśnie dzięki składowi, produkty bio znacznie przewyższają „zwykłe”, czyli te które zawierają duże ilości chemii.
Zdrowa żywność na co dzień
Zaletą produktów bio jest to, iż można je stosować do każdej diety. Żywność ekologiczna nie zawiera bowiem szkodliwych substancji. Dodatkowo, produkty te są wegetariańskie i wegańskie. Nie bez powodu zatem żywność bio stała się bardzo popularna w ostatnich latach. Zdrowe produkty i dodatki do żywności są wprowadzane do codziennej diety przez coraz większą liczbę osób.
Na całym świecie, także w Polsce, od kilkudziesięciu lat, do każdego rodzaju żywności dodaje się różne substancje chemiczne, zwane konserwantami. Ich celem jest zapewnienie produktom dłuższej świeżości i lepszego smaku. Dodawanie ich do żywności najczęściej wpływa również na wygląd jedzenia. Często jednak konserwanty i stosowane z nimi polepszacze smaku mają negatywny wpływ na nasz organizm. Jak ich uniknąć?
Najpopularniejsza żywność typu bio
Dziś, główną rolę w wielu kuchniach grają rozmaite dodatki do żywności. Warto dodać, że używa się ich nie tylko w domach, ale i w restauracjach oraz podczas wystawnych przyjęć. Żywność bio na stałe wpisała się w listę produktów, jaką coraz więcej osób pragnie mieć w swojej kuchni. Zdrowsze zamienniki mogą zmienić smak potraw i przyczynić się do poprawy naszego stanu zdrowia.
- Cukry – jednym z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych dodatków bio, jest cukier kokosowy, trzcinowy, waniliowy lub brzozowy (ksylitol). Często używa się także cukier cynamonowy lub cytrynowy. Zamienniki zwykłego cukru, który powoduje tycie, stosowane są dziś coraz częściej. Cukry są oczywiście nierafinowane. Do słodzenia używa się również słodkich syropów, które nie zawierają szkodliwych substancji. Popularne syropy to klonowy, z agawy lub syrop daktylowy.
- Miody – zdrowe zamienniki posiadają również miody. W sklepach ze zdrową żywnością lub na półkach w supermarketach możemy znaleźć popularny na całym świecie miód Manuka, znany z odżywczych właściwości. Coraz częściej mamy możliwość zakupić miody wrzosowe, akacjowe, kasztanowe czy pomarańczowe. Miody te wolne są od szkodliwych substancji, dzięki czemu są one odpowiednie do każdej diety.
- Słodycze – wiele osób sądzi, że bez słodyczy nie da się żyć. Na szczęście producenci zdrowej żywności mogą nam zaoferować słodkości w różnej postaci. Słodycze bio to przede wszystkim chipsy jabłkowe, bananowe, mango i inne. Są to zasuszone, smakowite kawałki owoców. Nie zawierają dodatku cukru i są bezglutenowe. W skład słodyczy bio wchodzą równie migdały, orzechy czy nerkowiec i pestki dyni. Wśród słodyczy znajdziemy również żelki bez żelatyny i cukru, ciasteczka owsiane, orkiszowe lub batony bez cukru i glutenu.
Żywność bio dzieli się na wiele rodzajów. Słodkie przyprawy, produkty i zamienniki są dziś cenione przez niejednego kucharza i amatora kuchni. Zdrowe odżywianie jest dziś również w modzie, co znakomicie wpływa na jakość życia i zdrowie społeczeństwa. Wszystkie produkty bio, pozbawione glutenu, laktozy, konserwantów i innych składników, które mogą szkodzić lub wywoływać uczulenie, są dziś powszechnie dostępne. Dzięki temu każdy ma możliwość próbować nowych smaków i stosować zdrowsze zamienniki.