Która wędzarnia lepsza – metalowa czy drewniana?
W dzisiejszych czasach trudno o prawdziwy kontakt ze spożywanym jedzeniem. W codziennym posiłku chwytamy za produkty z hipermarketu, często nie wiedząc, skąd pochodzą i w jaki sposób zostały pozyskane.
Coraz więcej osób stara się jednak odwrócić ten trend. Modnym i ciekawym rozwiązaniem są wędzarnie ogrodowe. Sprawdź, jakie możliwości daje przydomowa wędzarnia i który z jej typów najlepiej odnajdzie się na Twoim podwórku!
Na czym polega proces wędzenia?
Wędzenie to proces konserwacji mięsa i innych produktów żywnościowych cieszący się wielowiekową tradycją. Polega na wystawieniu jedzenia na działanie ciepła i związków chemicznych zawartych w dymie. Niektórzy mylą wędzenie z grillowaniem, jednak różnica jest bardzo łatwa do wskazania. W przypadku grillowania nie mamy do czynienia z obróbką chemiczną, jaka nadaje wędzonym produktom niepowtarzalny smak i aromat.
Dlaczego coraz więcej osób decyduje się na własną wędzarnię ogrodową?
Nie ma nic smaczniejszego niż potrawy, które od początku do końca przygotujemy sami. Nie tylko zyskujemy w ten sposób całkowitą kontrolę nad sposobem ich przyrządzenia i doprawieniem, ale możemy być także spokojni o ich świeżość i brak szkodliwych składników. Z pewnością jest to ważne dla osób, które zainstalowały obok swojego domu fascynujące urządzenie, jakim jest wędzarnia ogrodowa.
Wędzarnia ogrodowa to wspaniały sposób na przygotowywanie naprawdę różnorodnych przysmaków. W Internecie aż roi się od poradników, jak wykorzystać ją do przyrządzania mięs, ryb, warzyw lub nawet owoców. Wędzenie dla wielu osób stało się pożyteczną pasją i sposobem na kreatywne spędzanie wolnego czasu. Domowymi wyrobami mogą później obdarowywać przyjaciół i imponować pozostałym członkom rodziny.
Kolejnym plusem stosowania własnej wędzarni jest fakt, że zaczynamy przywiązywać większą wagę do kupowanego jedzenia. W ten sposób powoli zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, dieta staje się bardziej różnorodna a nasze ciało odkrywa w sobie nowe pokłady energii. Być może w przygotowywanie produktów do wędzenia uda Ci się zaangażować domowników. Nic przecież nie integruje tak dobrze jak wspólne przyrządzanie posiłków.
Wady i zalety wędzarni drewnianej
Osoba planująca budowę własnej wędzarni ogrodowej, staje na początku przed z pozoru trudnym wyborem. Jaki materiał będzie lepszy – drewno czy metal? Tradycyjne wędzarnie były oczywiście tworzone z drewna i nierzadko wciąż możemy zobaczyć je na polskich wsiach. Wewnątrz miało miejsce spalanie odpowiednio dobranego drewna w palenisku połączonym kanałem z komorą wędzarniczą.
Podstawową zaletą wędzarni drewnianej jest łatwość jej wybudowania. Miejsce to można stworzyć praktycznie samodzielnie, do własnych potrzeb dobierając stopień skomplikowania konstrukcji. Drewno pozwala więc na dużą różnorodność form i kształtów, ale woli tradycyjne rozwiązania. Pod wieloma względami może stanowić także atrakcyjniejszą cenowo opcję. Na wszystkich odwiedzających Cię osobach z pewnością wywrze nostalgiczne, sielskie wrażenie.
Wady i zalety wędzarni metalowej
Wędzarnie metalowe również mogą być wyposażone w tradycyjne palenisko. Być może nie przywołują przyjemnych skojarzeń z sielską przeszłością, ale gwarantują swoim użytkownikom stabilność i wytrzymałość.
Istnieje także drugi, bardziej nowoczesny sposób na wędzenie w wędzarni metalowej. Może ona wykorzystywać mechanizm elektryczny. W takim wypadku wystarczy jedynie nasypać do dozownika zrębki wędzarnicze i nastawić programator, który przypilnuje, by generator dymu spokojnie działał przez kolejnych parę godzin. Takie rozwiązanie stanowi oszczędność czasu i umożliwia wędzenie mięs również w nocy.
Niektórzy pasjonaci nie chcą jednak rezygnować z wyzwania, jakim jest samodzielne dobieranie drewna i czuwanie nad paleniskiem. Wędzarnia metalowa może być także trudniejsza w samodzielnym zbudowaniu, ponieważ wymagałoby to umiejętności spawania i użycia specjalistycznego sprzętu. Wędzarnię metalową lepiej zamówić ze sklepu specjalizującego się w dystrybucji tego rodzaju urządzeń.
Na sklep.landmann.pl znajdziesz różnego rodzaju wędzarnie przenośne, które w razie wyjątkowej niepogody można ukryć w domu i nie przejmować się ryzykiem awarii. Nasi klienci, którzy nie dysponują dużą przestrzenią na swoich ogrodach, mogą zdecydować się również na praktyczne grille wędzarnie. Dzięki tym sprytnym urządzeniom, mięso i ryby możesz przygotowywać na dwa sposoby w zależności od aktualnych potrzeb.