Przepis na mydło metodą „na zimno”

Domowe kosmetyki stają się coraz bardziej popularne. Niejedna z nas zapewne próbowała wykonać krem, olej czy błyszczyk do ust. Mydło DIY jest w dzisiejszych czasach wciąż nowością, jednak coraz więcej osób decyduje się na wykonanie mydełka domowej roboty. Jest to idealne zajęcie dla każdej kobiety, która chce mieć oryginalne mydełka w swoim domu. Mydło jest również świetnym pomysłem na prezent z jakiejkolwiek okazji. 

Skąd popularność domowej produkcji mydła?

Jako że hand-made jest w Polsce coraz bardziej popularny, więc na wielu stronach internetowych możemy znaleźć wiele pomysłowych przepisów na wykonanie mydełek własnoręcznie. Domowe mydło będzie nieco inaczej pachnieć i wyglądać, dzięki naszej wenie twórczej i preferencjach zapachowych.

Zanim jednak zabierzemy się do pracy, musimy się odpowiednio przygotować. Najważniejsze jest zaopatrzenie. Mydło, jakie chcemy wykonać, musi mieć odpowiednią bazę oraz potrzebne składniki.

Własnoręczne wykonanie mydła nie jest trudnym zadaniem. Wszelkie dodatki, takie jak płatki kwiatów, zmielona kawa oraz barwniki, wybieramy i dodajemy według uznania. Oczywiście dodatkowe elementy mydełek dodajemy na samym końcu.

Składniki do zrobienia mydła

Jeśli jednak chcemy zabrać się za profesjonalną produkcję mydła, musimy mieć:

  • Dopracowany i sprawdzony przepis na mydło,
  • Tłuszcz – najczęściej oliwę z wytłoczyn oliwek,
  • Wodę destylowaną,
  • Wodorotlenek sodu (soda kaustyczna),
  • Ocet.

Aby odpowiednio się zabezpieczyć, koniecznie musimy posiadać wszystkie elementy takie jak:

  • Waga kuchenna, do odmierzania wszystkich składników,
  • Okulary i rękawice ochronne, ze względu na chemiczne substancje,
  • Odzież robocza – chroni nasze ciało,
  • Dwa termometry – mierzą temperaturę w pomieszczeniu, w lodówce, temperaturę wody,
  • Foremki do mydełek,
  • Blender do zmieszania składników,
  • Stalowy garnek – do produkcji mydła nie stosujmy aluminium!
  • Drewniana łyżka,
  • Słoiki lub zlewki.

mydło robione na zimno

Mydło na zimno

Najlepszą metodą wytwarzania mydła, jest ta ‘na zimno’. Pierwszą czynnością, jest zważenie składników bardzo dokładnie. Później musimy rozgrzać oliwę do 100°C. Następnie dodajemy wodorotlenek do wody destylowanej. Z mieszanki tej powstanie tzw. ług. Najlepiej jest zastosować wodę wcześniej schłodzoną. Kolejną czynnością jest studzenie obu substancji. Optymalna temperatura mieści się pomiędzy 35 a 45°C.

Po ostudzeniu substancji, wlewamy ług do oliwy i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Po wymieszaniu, wlewamy masę do foremek. Jeśli mamy taką potrzebę, przed przelaniem masy możemy dodać do niej olejku eterycznego. Warto pamiętać, że masa zgęstnieje znacznie po dodaniu olejków.

Masę w foremkach pozostawiamy do 48 godzin w ciepłym miejscu, przykrywając ściereczką. Po upływie tego czasu, możemy wyjąć mydło z formy i pokroić je (chyba, że było wlane do malutkich foremek). Gotowe mydła trzeba suszyć od trzech tygodni do kilku miesięcy. Im dłużej mydło leżakuje, tym lepiej. Nie wolno wcześniej stosować mydła, ponieważ może być ono żrące. Mydło musimy przechowywać w miejscu, w którym mało przebywamy.
By nie narazić się na poparzenie, musimy co pewien czas sprawdzać pH mydła. Najlepiej jest w tym celu użyć papierka lakmusowego. Odpowiedni poziom pH wynosi od 7,5 do 9 pH.

You Might Also Like