Zdrowy obiad dla całej rodziny

Jednym z pysznych dań, które można przygotować z pomocą pora są zupy. Oczywiście istnieje wiele przepisów na zupę porową i każda pani domu przygotowuje ją według własnego uznania. Zupa z pora z pewnością będzie świetnym uzupełnieniem głównego dania obiadowego.
Zupa porowa nie jest trudna do przygotowania, dlatego też warto zaserwować ją od czasu do czasu swojej rodzinie. Do jej przyrządzenia niezbędne są takie składniki jak: cebula, czosnek, por, seler, ziemniaki, masło, wywar, śmietana. Aby nadać zupie aromatu można użyć liści laurowych, tymianku, natki pietruszki. Cebulę, czosnek, por oraz seler należy pokroić na cienkie plasterki, natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do odpowiednio rozgrzanego garnka dodajemy masło oraz wszystkie warzywa za wyjątkiem ziemniaków i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Proces ten trwać powinien ok. 10 minut. Następnym krokiem jest dodanie wywaru oraz ziemniaków i zagotowanie wszystkiego. W końcowym etapie dodajemy liście laurowe, tymianek, pietruszkę i przykrywamy. Danie należy dusić ok. 10-15 minut. Po tym czasie można wyjąć z garnka liście laurowe i pozostawić zupę do ostygnięcia, a następnie zmiksować ją. Na koniec dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Zupa-krem porowa po uprzednim podgrzaniu jest gotowa do podawania na stół.

Zdrowy por
Zupę z pora można również przygotować w nieco inny i łatwiejszy sposób. Niezbędny będzie duży por, trzy kostki rosołowe, dwa serki topione oraz koperek, pietruszka, bazylia i tymianek. Wodę wraz z kostkami rosołowymi gotujemy, a następnie wrzucamy pokrojonego pora oraz serki, a także koperek, pietruszkę, bazylię i tymianek. Wszystko gotować należy do momentu, aż zmięknie por. Zupa jest już gotowa. Oczywiście jeśli ktoś chce, danie podajemy ze śmietaną oraz grzankami. Taka zupa może zyskać miano błyskawicznej, gdyż na jej przyrządzenie potrzebujemy zaledwie 20 minut.

Przepisów na zupę z pora dostępnych jest wiele i każdy z nich jest zupełnie inny, ale równie smaczny.

Dania obiadowe z porem

Z czasem dla wielu osób kłopotliwe staje się przygotowywanie obiadu, chodzi nie o jego ugotowanie, ale o pomysł na to, co tym razem upichcić swojej rodzinie, aby obyło się bez narzekania, że po raz kolejny na obiad jest to samo danie. Paniom domu z pewnością również zależy, aby posiłek został dość szybko przygotowany, ponieważ mają również inne obowiązki. Aby zatem urozmaicić swojej rodzinie obiady, można przygotować zapiekankę z pora, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Do takiej potrawy dodaje się zwykle jaja i bekon lub jeśli ktoś woli – szynkę. Do przygotowania zapiekanki potrzebne są: por, bekon lub szynka, jaja ugotowane na twardo, pietruszka, odrobina masła, ser żółty oraz pieprz i sól. Por myjemy i kroimy. Przez kilka minut gotujemy go w osolonej wodzie. Jaja, bekon lub szynkę kroimy w kostkę i układamy w żaroodpornym naczyniu, który uprzednio należy posmarować tłuszczem. Wędliny posypujemy posiekaną pietruszką. Kolejna warstwa to jajka, a następna por. Danie należy posypać startym serem i dodać pieprz. Potrawa jest już przygotowana, zatem należy ją wstawić do nagrzanego już piekarnika i piec przez 15-20 minut.

Propozycją innego dania obiadowego z pora mogą być kotleciki z porem oraz pieczarkami. Aby je przyrządzić należy zgromadzić: mięso mielone, por, pieczarki, jajka, 1 łyżkę kaszy manny, czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz i olej. Por myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niego drobno pokrojone pieczarki i całość smażymy. Kaszę zalewamy gorącą wodą i dodajemy do mięsa. Należy dodać również pokrojone jajko, por z pieczarkami i czosnek. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Kolejny etap to uformowanie kotlecików, które następnie trzeba obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Kotlety są już gotowe.

Jak zatem się okazuje, por jest warzywem, z którego można przygotować mnóstwo potraw – surówki, sałatki, zapiekanki, a także zupy z pora. Wszystko to jest smaczne i zdrowe.